1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 23/24 » Problémamegoldó és fenntarthatósági kurzus Palermoban

Problémamegoldó és fenntarthatósági kurzus Palermoban

Az első címe: “PROMOTING CREATIVITY, CRITICAL THINKING AND PROBLEM-SOLVING IN THE CLASSROOM”, míg: a másodiké: “GREEN SKILLS FOR EDUCATION: PROMOTING ENVIRONMENTAL AWARENESS AND SUSTAINABLE ACTIONS IN THE CLASSROOM”. Azaz az egyik témája, hogy hogyan tudjuk a diákok gondolkodását úgy alakítani, hogy kreativitásuk és problémamegoldó készségeik fejlődjenek. A másik kurzus az ökotudatos és fenntarthatóság központú szemlélet kialakításával foglalkozott.

Mindkét tanfolyam résztvevői több országból jöttek, így lehetőség nyílt a foglalkozásokon és azon túl is megismerkedni más nemzetek oktatásával, szokásaival, valamint megosztani egymással a jó gyakorlatokat. A foglalkozások többnyire interaktívak voltak. Csoportban és párokban is dolgozhattunk. Tanárként nem árt kicsit a „túloldalt” is megtapasztalni, azaz most mi voltunk a diákok. Jó volt megélni, ahogy felnőttként is komolyan tudunk játszani. Nagyon pozitív tapasztalat az egymás felé nyitottság. Azt gondolom, ehhez szükséges, hogy az otthontól távol, saját problémákat hátrahagyva, új közegben legyünk.

Megismerhettük a gondolkodás, tanulás, kérdésfeltevés számos aspektusát. A környezeti tényezőket, különböző fogyasztási szokásokat elemeztük. A fenntarthatósági célok (17 db https://sdgs.un.org/goals) közül többet feldolgoztunk. Tanulmányoztuk, hogyan működik a „greenwashing”, azaz hogyan működik a cégek szemfényvesztése. Próbáltunk eligazodni mi a különbség az igazi szükségletek és a vágyak között. Megtapasztalhattunk az „outdoor learning”, azaz külső téren történő oktatás előnyeit. Ennek keretében számos vicces feladatot oldottunk meg. Betekintést nyerhettünk a projekt alapú oktatásba is. Számos új, tanításban használható programmal, applikációval találkoztunk. Volt ismerős faladat is, amit egy korábbi (2022. Reykjavik http://www.arpadgimnazium.hu/wp-content/uploads/2022/09/Erasmus-beszamolo_TE.pdf) tanfolyamon már láttam és idén több tanulócsoportommal meg is csináltam( https://www.footprintcalculator.org/home/en . Ennek kapcsán a diákok „ökofogadalmakat” tettek, melyek itt olvashatóak: https://docs.google.com/document/d/1xALYnqpZxJK5z4bdXiLoTf1F3GUgfRTFxJBw1U62Pr8/edit?usp=sharing

Palermo érdekes, nyüzsgő mediterrán város. A belváros akár gyalog is bejárható, de egy buszjeggyel a tengerparti strandra vagy a hegyekbe kirándulni is el lehet jutni. Bátrabbak biciklivel is felfedezhetik a várost, illetve a környéket. Palermo katedrálisa arab-normann stílusban épült, Cefalú és Monreale katedrálisaihoz hasonlóan UNESCO világörökség része. Mindkét település Palermoból tömegközlekedéssel elérhető és egy délután megnézhető. Az itt élő emberek nagyon kedvesek, segítőkészek. A hírhedt szicíliai maffia szerencsére már a múlt.

Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt eljutni erre a két tanfolyamra Palermoba.

dr. Tüdős Éva